Групи за помощ и взаимопомощ при хазартно зависими

Забележителният и всестранно развит психолог Елиът Арънсън квалифицира човека като „социално животно“. Истината е, че не сме създадени да сме „вълци единаци“.  И най-самостоятелните и силните сред нас имат нужда от приятелска прегръдка или рамо, на което да се опрат. Тази необходимост се усеща особено когато човек е изправен пред дадена трудност  или проблем. Тогава подкрепата, и то от хора в сходна ситуация и професионалисти е наистина безценна и може да ни даде нова перспектива!
Именно в такива ситуации групите за помощ и взаимопомощ са изключително полезни. В център „Психоника“ организираме такива групи за хазартно зависими. Срещите се водят от добър психолог в град София. Ако сте изправени пред тази зависимост, то групите за подкрепа, помощ  и взаимопомощ могат да са ви от значителна полза, за да не преминавате през тези трудности сами. 
Какво представлява групата за помощ и взаимопомощ за хазартно зависими?Групата за помощ и взаимопомощ при хазартно зависими обединява хора, споделящи общ проблем, а именно – проблемът с хазарта.  Това мероприятие дава възможност за споделяне на опит, чувства, емоции, получаване на подкрепа и различна перспектива, стратегии за справяне и други.  Повечето хора, участващи в групи за помощ и взаимопомощ дават положителна обратна връзка. Споделят, че се чувстват по-уверени, по-спокойни и намират групите за ценен източник на подкрепа, безопасни и доверени отношения. Считат ги за мощен инструмент при справянето със съответния казус.
Сигурността, обмяната на опит и професионалната консултация от добър психолог в една такава група съдействат за получаването на емоционалната подкрепа, от която има нужда един хазартно зависим.
В едно защитено и безопасно пространство, всеки може да сподели каквото пожелае, без да бъде осъждан, и да получи съвет за овладяване на хазартната зависимост и то оставайки анонимен.
Каква е структурата на групите за помощ и взаимопомощ?
Групата се сформира от хора със сходни казуси, обикновено между 5 и 10 човека, като срещите се провеждат веднъж седмично и се водят от психолог. След сформирането на групата, на база участниците в нея се оформят и целите, и задачите на заниманията. Всяка една група за помощ при хазартна зависимост е различна и зависи изцяло от хората в нея.
Продължителността, начина и структурата на самите занимания варират, и отново са индивидуални, според нуждите на взелите участие в нея. По време на среща могат да се провеждат дискусии, игри, занимания по двойки, на по-малки групи/отбори и други.
Групите за помощ и взаимопомощ за хазартно зависими на център „Психоника“
Д-р Десислава Безинска – Шеинкова е основател и главен психолог на център „Психоника“. Нейният дългогодишен опит в областта на терапевтичния дял на психологията, и особено работата с хазартна зависимост й помагат да изгради собствен метод за справяне с този казус. Нашият център не следва заучени стъпки и всеизвестни програми. Ние гледаме напред в бъдещето и се стремим да работим както ефективно, така и иновативно.
Ползите от групи за помощ и взаимопомощ за хазартно зависими:

 • Запознанства и контакти между хора със сходни проблеми;
 • Обменяне на ценен опит и съвети;
 • Създаване на усещане за принадлежност;
 • Консултации с добър психолог;
 • Спокойна и защитена среда;
 • Намаляване на стрес, тревожност, депресия, умора и други;
 • Открито и честно изказване на чувства и емоции;
 • Споделяне на проблеми и страхове;
 • Подобряване уменията за справяне с предизвикателства;
 • Намиране и стимулиране на мотивация;
 • Придобиване на чувство за контрол и надежда;
 • Обогатяване на разбирането и осъзнаването на проблема;
 • Получаване на полезна информация и техники за справяне с хазартната зависимост.

Началото на едно приключение – да надделеем над хазартната зависимост!Когато излизаме от зоната си на комфорт, неминуемо изпитваме притеснения. Всяко начало е трудно. Но направите ли първата крачка, плавно всичко си идва на мястото, и в един момент осъзнавате колко дълъг и ползотворен път сте изминали. Групите за помощ и взаимопомощ при хазартна зависимост ще ви помогнат да преоткриете себе си, да правите малки, но сигурни крачки, и с всеки изминал ден да се справяте и да се чувствате все по-добре! Не позволявайте на хазартната зависимост да Ви води!
„И най-дългото пътуване в живота започва с една единствена стъпка” – Лао Дзъ
Започнете сега!
Отворете очи за бъдещето!

(Само с предварително записване)
За повече информация и записване: 0877059997

Leave a Reply