Семинари за близки на хазартно зависими

Всяка една игра (тото, лото, рулетка, блек-джек, покер, ротативки, бинго, евро футбол, конни надбягвания, онлайн залагания и други), при която залог може да доведе до печалба или загуба, се нарича хазарт. Повечето хора поне веднъж в живота си са пускали тото, или са си купували лотарийни билетчета, ходили са на казино за развлечение или са изпробвали късмета си в онлайн залагания. Кога обаче безобидното разведряване се превръща в сериозна патология, водеща до хазартна зависимост, която не следва да се подценява?
Какво представлява хазартната зависимост?
Хазартната зависимост се квалифицира като патологично разстройство, при което се проявяват неконтролируеми залагания, преминаващи границата на социално-приемливата активност. Проблемът с хазарта води до сериозни последици за личността и живота на зависимия. Хората, които са изправени пред хазартната зависимост могат да загубят всичките си спестявания, приятели, близки, семейство, дори да се въвлекат в престъпни дейности с цел да набавят паричните суми, от които се нуждаят, за да „поддържат“ хазартната си зависимост.
Хазартната зависимост се различава изключително от останалите зависимости , тъй като пристрастяването не е към вещество или субстанция. Трудна за откриване и диагностика, хазартната зависимост неусетно се загнездва в съзнанието на засегнатия и последствията обикновено са доста сериозни.
Обикновено хазартно зависимите са добродушни, интелигентни, успели хора, готови да помагат на всички, за всичко. Проблемът с хазарта се развива тихомълком, често години наред, и трудно се идентифицира и квалифицира. 
Семинари за хазартна зависимост в център „Психоника“
Център „Психоника“ е първият по рода си център в България за работа с хазартна зависимост. Основателката и главен психолог на „Психоника“ – д-р Десислава Безинска – Шеинкова, притежава богат опит в работата с хазартна зависимост, на базата, на който разработва собствен метод за справяне с проблема – хазарт. Развива дейността си, като обучава и подготвя нейни колеги и съмишленици в лечението на хазартната зависимост.
Ние от център „Психоника“ знаем, че човек без близки, е като дърво без корени. Поради тази причина, веднъж месечно организираме семинари за близки на хазартно зависими (родители, роднини, приятели, съпрузи, гаджета и други). Те имат за цел да внесат малко светлина по казуса с хазартната зависимост, да дадат насоки за помощ на хазартно зависими, да помогнат на близките, които са засегнати да възприемат и да се справят със ситуацията, в която са въвлечени. По време на семинарите е предвидено и време за свободна дискусия, през което можете да задавате въпроси за всичко, което Ви вълнува, свързано с хазартната зависимост и да получите професионални насоки от добър психолог.
„Най-добрият начин да проектираме бъдещето, е да живеем правилно настоящето.“ Хорхе Ливрага
Отворете очи за бъдещето!
Присъствие с предварително записване. Следващ безплатен семинар – 07.08.2022г. от 11:00
За повече информация: 0877059997

Leave a Reply